Wednesday, December 16, 2009

Dan ..

Dan ..
Dan bila esok datang kembali..
Seperti sedia kala
Di mana kau bisa bercanda..

Dan perlahan kau pun..
Lupakan aku mimpi buruk mu..
Dimana kau tancapkan duri tajam...
Kau pun menangis menangis sedih..
maafkan aku..

Dan bukan maksud ku..
Bukan inginku melukaimu..
Sedarkah kau disini ku pun terluka..
Melupakanmu menepikanmu..
Maafkan aku..

Lupakanlah saja diriku..
Bila itu bisa membuatmu..
Kembali bersinar..
Dan berpijar seperti dulu kala..
Caci maki saja diriku..
Bila itu bisa membuatmu..
Kembali bersinar..
Dan berpijar seperti dulu kala..

 

Tuesday, December 8, 2009

Somthing bout.. Examination ..

    "Peperiksaan bermula sekarang, bermula jam 8 dan berakhir jam 9.15 pagi," Lalu aku pun menyelak helaian pertama selepas pengawas peperiksaan membenarkan kami menjawab soalan. "hmm boleh tahan soalan.." hanya dalam hati. Aku menjawab dengan 'slumber' jek soalan tu. Adalah 1, dua soalan yang meng'kompius'kan aku.. Aku tinggal jek.. Dah nak abes masa aku pergi ke soalan yang aku 'kompius' tadi .. Than... "bismillahi tawakaltu Allalah.." Pejam mata n letak mata pensil di antara 4 pilihan jawapan tersebut. "Hah, kena kat C. C lah kot jawapannya.. Hehe layan laa," tanpa perasaan bersalah jek aku jawab macam tu.. Sebab ape ? Meh tgk..

  "Eh, soalan 33 td jawapannya C lah.." CT mengeluh.. Salah jawablah tu kot. Aku lihat kertas aku. Haha soalan yang aku hentam tadi betul pula.. So, senyum jelah hee.. Sorry pada Sir Hafiz..

  Jam tepat menunjukan tepat jam 2.55 minit petang.. Peperiksaan add math kertas dua baru saja bermula tepat jam 2 ptg . Tapi mata aku dah ngantuk yang amat. Serius ngantuk tahap hantu. Arhh aku tak mampu tahan lagi. ku pandang kiri kanan, "ok2, kosong" desis hati ku. Ada can ni boleh tidur kejap. Aku menongkat dagu. Tunduk sikit daripada dilihat oleh pengawas peperiksaan, kantoi kank, mati aku. Aku sebenarnya sudah beberapa kali terlelap dek kerana mata aku yang terlalu mengantuk . Tetapi cuma beberapa saat sahaja.

   Sedang aku asyik melelapkan mata tiba2 aku tersentak kerana aku mimpi macam nak jatuh dari tingkt yang tinngi. Berpeluh2 juga aku dibuatnya. Aku tiba2 rasa macam ada mata yang memerhatikan aku, aku pandang ke hadapan, aku terkejut ! "Err.. hehe.." Aku senyum dan tertawa sedikit . Alamak ! Malunya aku.. Ada seorang pengawas peperiksaan yang sedang memerhatikan aku yang tertidur lagi tadi . Pengawas itu pun tersenyum dan ketawa melihat gelagat aku. Malunya aku.. Allah je yang tahu . Pengawas tu laki pulak tu . Adusss !!

Sunday, December 6, 2009

SPM Chemistry 2009!

   To all five Rahman students.. Good luck for last paper tomorrow . (Chemistry).. Make sure that u all will get street A star especially in chemistry paper for ourz loving teacher Sir Hafiz.. He is the best teacher ever in our life. Thankz Sir Hafiz, and also for Cikgu Zaimon (BM), SIr Fikery (BI), Cikgu Misnon (SEJ), Sir Iman (MATH&ADD MATH), Ustaz Latif (AGM), Teacher Fahrina (BIO), Sir Syahir (PHY) and last but not least, for our "AYAHANDA" Sir HAfiz (CHEM) ..


5 Rahman students

All The Best GuyZ ! Semoga lepas ni korang akan jadi orang yang berguna kepada bangsa, agama dan negara .. N for me also ! :)

Nama Apa Ek ??

Heyya .. Salam untuk semua . Entry ini di post kerana aku dan family mengalami masalah untuk memberikan nama kepada anak sedara aku yang ke 14 ! Haha dah lah anak sedara aku ni ramai. Di tambah pula 13 orang antara mereka ni perempuan. Aduh !! Kiamat memang dah nak tiba kot.. Bukan kot lagi.. Memang pun. Dah banyak tanda2 besar yang kecil apa lagi. Eh< apa aku mengarut ni, citer pasal kiamat pula. Kembali pada tajuk.

So Untuk semua yang ada terbaca entry ni, sapa2 lah tak kisah pun yang penting bagi nama dulu untuk anak sedara aku yang kekurangan nama ni. Akak aku ni pula memilih, tanak yang ada "Sya" "Ana" "Ka" "Ra" kat belakang nama. So tolong pilih nama yang unik dan memberi maksud yang baik untuk anak sedara aku. Thankz !

Saturday, December 5, 2009

tak de tajuk !

Diam.. Sunyi.. Gelap! Ah, apa yang berlaku? Sedaya upaya untuk berkata-kata namun.. Semakin suram.. Senyap dan sunyi.. Aku bangkit! Ah, tempat apa ni? Aku pandang sekeliling terdapat sebatang sungai di hadapan aku. Arusnya tidaklah begitu deras.. Deruan bunyinya buat aku rasa tenang seketika. Aku asyik dibuai tiupan angin yang dingin seakan menyapa lembut di segenap tubuh. Seketika cuma. Aku tersedar bahawa aku sebenarnya telah tercampak ke kawasan yang asing bagi aku. Keseeorangan tanpa siapa-siapa pun disisi aku.

Aku bingkas menoleh ke belakang terdengar akan seperti ada suatu bunyi yang begitu ganjil "pssst!" seraya jantung ku berdegup kencang. Aku perhatikan sekeliling, fauna yang menghijau sekali lagi membuat aku asyik! Ah.. Alam! sekali lagi bunyi pelik itu menerjah ruang pendengaran ku. Serta-merta aku cuba untuk mengesan dari mana arah datangnya bunyi tersebut. Tubuh badan manusia sememangnya sudah tersedia 'reflex action' terhadap sesuatu perbuatan tanpa perlu diproses oleh otak terlebih dahulu. "a reflex action is an automatic response that occurs spontaneously and without conscious control".

Aku mendekati tempat yang ku rasakan dari situ arah bunyinya. Perlahan-lahan dan berhati-hati langkah kaki ku. Tempat itu ditumbuhi semak samun dan lalang-lalang yang panjang. Kelihatan lalang itu seakan bergerak-gerak. Ini menguatkan lagi perasaan aku bahawa bunyi tersebut benar-benar dari arah itu. Setelah aku meguak lalang itu tiba-tiba aku terkesima. Mata ku tertumpu pada satu arah. Aku kebingungan lidah ku kelu untuk mengeluarkan sebarang suara. Aku mula merasakan seluruh badan ku kedinginan walhal disitu tidak terdapat angin sejuk yang melagkaui tubuh ku.

Aku melangkah setapak ke belakang. Dua tapak, lalu aku berlari meredah belantara yang ada dihadapan ku. Entah arah mana harus aku pergi itu sudah tiada dalam simpanan memori ku. "memory loaded!". Aku berlari menerjah segala yang ada dihadapan ku. Badan ku calar balar akibat melanggar lalang-lalang yang tajam.

Aku tiba-tiba tersandung akar sebuah pokok hutan yang menjalar panjang. Aku tersungkur. Baru sahaja aku ingin meneruskan langkah seribu ku sekali lagi langkah ku terhenti. Aku kaget! Aku tidak menyangka 'dia' boleh mengekori ku! Aku cuba berdiri. Lemah sekali ku rasakan namun aku kuatkan semangat. Aku bertambah cemas apabila di cuba untuk....

Tuesday, November 3, 2009

SPM 2009 ?!

Serious SPM dah dekat . Aku tak tahu nak buat ape . Rasa macam nak berserah saja pada takdir malas nak study . Rasa tak sabar nak habes exam pun ada . Bebannye kepala otak aku ni . Tapi apa boleh buat ni masa depan aku jugak walaupun aku tahu .. Yelahkan .. Tapi at least aku nak juga ambil SPM daripada duduk kat rumah tak buat ape . Tapi doktor nasihat kan aku dok kat rumah je .. Tapi yelah .. Aku nak ke duduk akt rumah . Aku rasa lagi beban duduk kat rumah tu . Terkurung . Ok lagilah daripada aku duduk kat ospital tu dah macam orang gila aku di buatnya .

Hari ni ada test lagi . Hampes betul nak exam pun ada exam lagi . Ape ni ? Eh , maksud aku , cuma kurang dari 3 minggu je lagi nak SPM tak payah lah buat exam . Buat serabut kepala otak aku je ! Huh berserah jelah pada takdir sebab aku pun jawab exam tu acuh tak acuh je . Malas nak fikir2 sangat tapi aku still buat yang terbaik . Hmm preparation untuk SPM ek ? 

Ape yang aku dah buat ? Tah aku rasa aku tak de buat apa-apa2 pun . Duduk kat rumah dan tidur je . Tapi tak jugak study lah jugak sikit-sikit . Subjek yang aku rasa susah nak masuk kepala otak macam Biology n Sejarah je . Yang lain tu boleh bawa kot . Sekolah buat aku sangat sibuk dan penat sambil tak da masa untuk aku buat apa-apa selain ngadap buku , kawan-kawan dan cikgu . Aku happy dengan life aku sekarang walaupun aku tak tahu berapa lama lagi aku mampu bertahan .

Dan aku nak ucapkan ribuan nterima kasih untuk semua sokongan dari rakan-rakan blogger buat aku . Thankz a lot :) Salam ..

Saturday, September 19, 2009

Hari Terakhir Program Sekolah

Tak sangka esok nak raya.. Orang tengah sibuk2 kat dapur aku curi2 ngadap lappy update blog! hehe.. Bosan kat rumah tak ada budak2.. Eh, jap tajuk entry lain.. haha.. Setiap minggu sekolah aku akan buat majlis berbuka puasa pada setiap hari khamis . Walaupun program tu program berbuka puasa aku tak puasa pun aku pergi juga . Lalala sekurang2nya boleh tolong buat kerja dapur ..

Aku rasa sangat gembira bersama dengan rakan2.. Tiap2 minggu makan yang sama . Nasi ambang dan nasi ambang. Pernah sekali kami minta ustaz untuk tukar makanan sebab agak bosan makan makanan yang sama tapi hasilnya kurang memuaskan. Serius tak sedap! Nak juga makan nasi ambang sebab nasi ambang tu makan ramai2 .. Ada tak diantara blogger yang tak tahu nasi ambang tu ape? meh aku nak tunjuk kat kamu semua apa itu nasi ambang . yum2 ... Sedap woooo ...


sebelum makan .. Nampak sodap tak?

Ni dia nasi ambang bagi yang tak kenal tu.. Nasi ambang ni sedap makan ramai2 . Kalu makan sorang2 tak sedap . Di hidangkan dalam daun pisang dan diletakkan di atas talam . Nak makan meh datang Johor . Aku makan tiga orang je banyak2 ni . Makan ngn Raz dan Niena lah ape lagi . Boleh habes licin . Tak caya ? Meh tengok ..



amacam ? licin tak ? hehe

Sangat sedap .. Ni jari aku Raz dan Niena . Baeek punya ..


Raz, Aku dan Niena

Best friends ever .. Lalalala.. :)
SEKIAN .. :)

Salam Lebaran semua ..

Wednesday, September 16, 2009

Jika Ku Tak Bangun Esok Pagi..

Lagu ni dapat time tengah layan lagu KRU .
Cam best jek .. :)

Jika ku tak bangunesok pagi,
sayangku kau jagalah diri,
sentiasa ingatkan hati,
diri mu amat ku cintai..

Andainya dihimpit kesusahan,
sujud dan mohon pada Tuhan,
agar diberikan bimbingan,
meniti hidup bersendirian..

Bila terasa sejuk pejamkan mata,
bayangkan dalam dakapanku,
bila terasa rindu pejamkan mata,
kita bersua dalam lena..

Kalau ada yang sudi mengganti,
sayang lepaskanlah ku pergi,
kerna sayang seistimewamu,
berhak tuk dicintai dalam hidup..

Sayang..tiada apa yang kekal dalam dunia ini,
namun yang pasti walaupun ku tiada nanti,
cintaku akan kekal abadi..

Ku berharap kau takkan lupa,
mengirimkan bekalan doa,
kita jumpa lagi disana nanti,
jika ku tak bangun esok pagi .. :)

Hmm for my love .. :(
I`m so sorry ..

Saturday, August 22, 2009

AkU O.K !

   "Kau macam tak sihat je ? Kau nak balik tak ? kalau nak balik aku bagi tahu cikgu . Nanti makin teruk ." Nasihat dari seorang rakan baik .

   "Tak payah . Aku tak de apa-apa . O.k je ni ." Kedua-dua belah tangan ku aku letakkan di kepala . Ya sudah lebih dari lima minit aku berkeadaan sedemikian .

   "Betul ke ni ?" Tanya seorang lagi rakan yang benar-benar mengambil peduli tentang diri aku . "Faham tak ? Aku cakap aku o.k , o.k lah ! Apesal korang layan aku macam ni hah ?! Aku dah nak mati sangat ke ?!" Bentak aku . Aku benar-benar tidak suka diperlakukan sedemikian .

   Kedua-dua orang rakan ku senyap . Ah , menyesal pula aku berkasar tadi . Maaf Raz ,Niena .. Aku tak sengaja ..

  "Tak apa lah kalau macam tu .. Kitaorng minta maaf . Kau berehatlah . Kalau ada apa-apa bagi tahu dgn kitaorng ." Hambar sungguh cara Raz bercakap dgn aku . Mungkin kerana tersinggung dgn kata-kata aku.

   Mereka berlalu pergi meninggalkan aku seorang di dalam kelas . Kepala aku semakin sakit . Dalam keadaan itu segera aku mencapai kertas dan pen . lalu aku menulis nota untuk kedua-dua rakan aku itu .

   "Marah ke kat aku ? Maaflah aku tak sengaja , aku tak suka orang layan aku macam ni . Dulu korang boleh je gurau dgn aku . Sekarang kenapa dah lain dgn aku ? Kenapa tak macam dulu ? Dulu boleh je gurau-gurau , sekarang kenapa nak jaga sgt hati aku ? Aku still mcm dulu laa .. Aku tak kisah pun .. please laa jgn buat aku mcm tu .. Buat mcm biasa jek . Aku o.k .....  " Ah tak sempat pula ..

   Gelap ! Hmm aku tak sedarkan diri. Buka mata saja aku melihat wajah bonda yang penuh kebimbangan . Aku tak larat untuk berbuat apa-apa .. Aku pejam mata semula .. Entah bila aku akan sedar balik . Aku pasrah .. Mungkin juga takkan sedar kembali ...

Friday, August 21, 2009

Kenyataan itu sungguh pahit !

        Diam . Suasana sungguh sunyi di bilik itu . Aku tertunduk .. Merenung tepat ke lantai .. Pandangam aku sememangnya kosong ! Tak ada apa yang mampu aku ungkapkan malainkan cuba menahan diri dan sabar menerima berita ini .

"tk apalah kalau macam tu doktor . Terima kasih" Lesu sungguh ucapan yang keluar dari mulut ku .

      Aku berlalu keluar dari bilik itu dan air mata tidak mampu untuk ku tahan-tahan lagi . Aku kena redha . Ya , mesti ! Aku duduk termenung seketika seraya mendongak ke langit . "Ya Allah , andai inilah takdir hidup ku .. Aku pasrah menerimanya ya Allah . Tapi knp ujian yang sebegini berat kau timpakan ke atas aku ya Allah . Adakah kerana kau tidak menyayangi aku ? Knp ya Allah ? Knp ?!" Ada perasaan marah dalam diri aku .. aku tahu tak sepatutnya aku berbicara sedemikian rupa .

    Cuma 7-8 bulan saje masa yang aku ada untuk hidup ? Lantaran itu , untuk apa aku harus menyiapkan diri untuk menghadapi peperiksaan SPM yang bakal aku duduki kalau akhirnya semua itu tak bawa ke mana ..

    Apa yang harus aku lakukan ? Hanya berserah dgn takdir .. Duduk diam tanpa melakukan apa-apa atau aku perlu lakukan sesuatu ? Tapi apa yang harus aku lakukan ?! Berlaki-kali persoalan ini bermain-main di minda aku . Aku cuba tenangkan diri . Aku tidak lagi menangis . Ah , seperti anak kecil !

   Bonda manghampiri aku . Bonda menangis . Sudahlah bonda jangan menangis kerana anak mu ini . Doakan saja semoga anak mu ini baik-baik saja ..

   "Mak jangan lah nangis . Doktor tipu .. " Kemudian aku tersenyum . Saja nak buat hati bonda tercinta ku tenang seketika . Kemudian aku berlalu pergi . Tak sanggup rasanya berhadapan dengan ibu yang selama ini bersusah payah demi aku .

    Entah dari mana aku nak dapatkan semangat dan kekuatan .. Untuk orang-orang menyayangi aku .. Ampun maaf aku pinta sempena ramadhan yang bakal menjemla ini .. mungkin sekali ini ramadhan yang terakhir buat aku . Maafkan aku.. Semua ..

Wednesday, July 1, 2009

SePaNJang CuTi SekoLah ??

Yeah aku telah manghadiri seminar atau kem yang diberi nama Smart Physics . Sangat best lah kem ni . Tempat belajar pun selesa . Aku hadiri kem ini selama lebih kurang 3 hari . Aku jumpa
ramai kenalan kat sini . Kem ni tak lah ramai sgt dlm 110 org ade kot .
Ni lak antara roomate2 aku .. Kaki study semua hoho biskut cipsmore tidak dilupakan . Pengubat kelaparan di saat kebuluran . Haha dah lah nak citer len pulak .

Up Date Blog , Up Date Blog , Up Date ?!!

Akhirnya aku mengizinkan jari jemari ku untuk menaip setelah begitu sibuk dengan kehidupan seharian aku yang bagaikan hidup segan , mati ? Siapa yang nak mati , tapi kalau dah ajal ape leh buatkan ..

Bergelar seorang pelajar yang bakal menduduki SPM tak lama lagi , aku rasa macam masih di awang-awangan . Berlegar2 di tanpa arah tuju . Bnagun ! Bangun ! Bangun !!! Arghh persetan ini semua . Aku tak boleh leka !

Friday, May 22, 2009

ReMPit VS SaMSeNg JaLaNaN ?!

Entry kali ni membincangkan tentang isu semasa . Saban hari kita akan mendengar pelbagai masalah sosial yang kian membimbangkan dalam kalangan masayarakat . Pelbagai isu yang melibatkan pertumpaha darah melalui pembunuhan , kes ragut dan sebagainya . Dalam pada itu masalah politik yang melanda negara juga sering menjadi agenda terpenting yang sering diperhatikan . Masih banyak lagi masalah yang harus ditangani selain kemelut politik yang sudah berlarutan .


Berbalik pada tajuk asal , apakah pendangan anda tentang nama baru yang yang diperkenalkan kpd golongan mat rempit ni ?


Pada pandanagan aku , nama tu macam tak sesuai je .. Kenapa ? Baiklah , dulu kita gelar mereka "Mat Rempit" tapi mereka macam berbangga pulak dgn nama tu kan ? Nama mat rempit tu macam gah di mata mereka . Tapi sekarang kata gelar mereka sebagai "Samseng Jalanan" tak rasa ke , nama yang lagi ganas kita bagi , lagilah mereka berbangga dgn apa yang mereka lakukan ? Aku rasa nama2 macam ni amatlah tidak sesuai digunakan oleh golongan yang mcm mereka ni .


Setelah aku berdiskusi secara tidak langsung bersama rakan2 , kami telah mencadangkan satu panggilan yang aku rasa mungkin boleh merendahkan sikit perasaan "macam bagus" dalam golongan ini . Kami telah mencadangkan panggilan "Penunggang Motosikal Yang Memandu Secara Merbahaya" . Agak panjang , tapi aku rasa kalau kita gelarkan nama yang macam ni pada golongan tersebut , mungkin mereka tidak lagi akan merasa gah dgn gelaran yang diberikan .


Itu cuma pendapat aku dan rakan2 saje . Pada pendapat anda semua pula bagaimana ?

Thursday, May 21, 2009

HaRi GuRu ..

Erm rasanya belum terlambat lagi utk aku ucapkan SELAMAT HARI GURU pada seluruh guru2 di Malaysia ni kan .. Sekolah aku buat sambutan hari guru isnin lepas .. Seronok lah jugak tgk cikgu2 tu semua happy .. Than tibe2 aku t`ingat kat sorang cikgu ni .. Sangat best dgn dia senbenarnya . Tapi bila dia ada aku rasa sgt tak best .. Knp ?


Cerita bermula dari sini .. Nama beliau ialah Tey Bee Hong .. Die mengajar subjek kimia dekat sekolah aku . Kteorang panggil die , Teacher Tey .. Tapi budak2 kelas aku mulut puaka sikit die tuka name teacher tu jadi Tey Bengong adess tak leh bla .. Cian teacher tu .. Tapi dulu kami tak suka die .. siyes ckp .. Nape ? Sebab die garang .. Tiap kali die die naik tangga nak masuk kelas jer kelas aku terus senyap dan hanya kedengaran bunyi kipas jek lepas tu muke masing2 tunduk bawah kononnye bace buku . Ceh .. (termasuk aku) hehe tidak boleh di nafikan .


Teacher ni muda lagi . Lum kawen die sgt kurus , rendah pakai cermin mata n ske pakai skirt . Budak laki suke laa .. Hmm than die sgt suke bagi kerja sekolah yang banyak ! Tu yang paling aku tak suka . Aku ni dah lah katagori pemalas pas tu kne buat byk keje sekolah pulak . Tak ske .. Selalu kalau time ade kimia jek budak2 kelas aku start lah sibuk2 copy sana sini nak siapkan keje die . Tapi apa yg menarik , die tak pernah semak buku kteorg tapi kteorg semua akn siapkan kerja yg die bagi . Buku latihan tu memang tak pernah hantar sebab die tak mintak ?


Than pada tahun tu .. Die akn sambung belajar dalam bulan tujuh . Jadi sebagai seorang guru yang sangat perihatin terhadap ank2 muridnya die ingin sekali menghabiskan semua silibus tingkatan4 sebelum bulan tujuh . So , ape yang die buat , bila ada cikgu yang tak masuk kelas mesti die akan ganti ! Mesti punya ! Kami pun dah naik muak setiap hari belajar kimia dgn cgu yang garang .


Satu hari die ganti guru yang tak ada kat kelas kami .. Tp kami telah membuatkan die kecewa dgn kami . Ye , die merajuk dgn kami .. Knp ? Sebab kami pakat ramai2 nak ponteng kelas die .. Aku , Raz , Nina , Ct , Bie n Ontel lepak kat library . Yang len ada yang kat surau , ada yg buat2 sibuk tlg cikgu2 len , mcm2 lah . Die cari kami tapi kami buat tak tahu jek . Than die merajuk .. die tak pernah lagi ganti mana2 kelas kecauli betul2 kelas die .. Kami teramat menyesal dgn perbuatan kami itu .

Sebelum die pindah , kami adakan sedikit jamuan utk die . Kami buat simple2 je tapi sgt istimewa buat kami dan mungkin juga teacher .. Sebab tenguk muka die pun macam happy jek :) hmm .. Ape yang aku tak leh lupe , time die marah mesti die akan menuturkan perkataan2 yang lucu2 contahnya , "Eh , kamu fikir guna punggung ka ?!" "Eh , kamu duduk situ tempat panas otk boleh pusing ka ?!" "Haiyaa muntah dara lah mcm ini !" .. Walaupun die garang dalam kelas tapi die sgt2 spoting di luar kelas ..

Students 5 Rahman miss u so much teacher .. :

Wednesday, May 20, 2009

Te4m 4kU

Kat sini adelah beberapa muke2 minta simpati yang suruh aku tayang wajah2 cun dorg .. haha mari kita saksikan .. Dan komen sikit . Hehe .. Yang ni adalah 4 dara pungutan . Pungut kat mane ? Kat tepi jalan jek .. Hoho ..
Ok lah dari kiri tu Rahmah/Balau (left field) kembar aku , Sarah/Ngigau (3rd base) Eda/Mendot (catcher) Amoi (center) .. Sumer ni pakai name samaran .. Name aku lak ? Nak tahu ke ? Hehe dorang panggil aku Alus .
Ni sumer bukan sebab aku ni Alus .. tapi ex coach aku punya agnkara laa .. Dari aku fom1 sampai laa ni name tu terus lekat .
Sampai ade dak bawah 15 tu tny aku , "Name ko ape ek Lus ?" Adess die tak tahu name betul aku ..



Last skali ni lah team softball aku .. Pilih lah mane yang berkenan than bagi tahu aku law nak kenal2 . Haha ..

Time ni nak p lawan ngn Sek Bukit Pasir alaa yang jadi johan tahun ni ..

Huhu tapi kteorang menang ngn Bkt Pasir .. Time tu game dalam hujan . Memang best men dalam hujan ..

Ain boleh pitch bola time hujan , tapi pitcher Bkt Pasir tk leh pitch . Ape lagi menangis lah dalam diamond tambahan pula kena psiko . Hehe sangat seronok psiko pitcher die sampai tension habis .. :)

YeS !!

Huh! Salam2 semua .. Dah lame giler aku tak up date blog ni . Adess masa sgt membataskan .. Ya selepas game softball berlalu aku telah di pilih pula utk mewakili daerah .. Aku pergi ? Mestilah pergi tapi baru main satu game sesuatu telah berlaku ke atas aku dan akhirnya terdampar di hospital .. Kenapa ? Hmm nanti lah cerita . Sekarang ni nak cerita pasal softball dulu .

Baiklah pada awalnya aku dan team2 bawah 18 (Virgo Team) amat berbangga dgn team bawah 15 kerana menjadi johan dalam Pesta Permainan Softball Peringkat Sekolah Daerah Muar . Tu pada awalnya lah .. Tapi pada akhirnya aku sedih sebab taem aku tak dapat johan tahun ni .. Dah lah tahun last leh kalah teruk pulak dgn Sek Sultan Abu Bakar (S.A.B) . Tak nak ckp kalah berapa .. Sgt mengecewakan . Adess ..

Hmm tahun ni main dalam kumpulan sbb ada 8 buah sek . Kemudian kami bermain dlm dua kumpulan . Satu kumpulan ada 4 team . Team yang akn ditentang adalah S.A.B , Teknik , Bukit Pasir dan sekolah aku lah . Hehe .. Team ke2 pulak aku tak maklum sgt lah .. Tapi ada Sek Sains , MRSM yg lagi dua aku tatau sekolah mana .. Tahun ni team Bkt Pasir dan Sek Sains masuk final .. Bkt Pasir johan .. Tak ape lah tahun ni team aku mengalah . Bagi sek len pulak merasa menang . Hoho ..

Mcm mana boleh kalah ? Hmm yang aku kenal pasti masa kalah dgn S.A.B Ain (pitcher) tak boleh pitch bola .. So byk bagi free walk .. Bnyk giler die bg free walk aku yang duduk kat first base ni pun naik malu sebab asyik kne psiko ngn pihak lawan .. Tapi bukan salah Ain sgt pun .. Budak2 S.A.B memang power . Pukul bola sampai out field sampai budak2 aku pun tak nampak bola kat mana . Maklum lah masa tu pukul 3 petang . Matahari tgh terpacak atas kepala .. Mana nak perasan .

Satu lagi masalah team aku , kuat berangan . Bile bola sampai jer terus macam terkejut . Nampak sgt tak focus pada game . Bola lalu tepi kaki pun tak boleh tanggkap . Entah lah tu semua dah berlalu .. Oh , tambahan pula , di samping Ain tak leh pitch bola Aida juga selaku catcher sgt lambat pergerakkannya ketika bola terlepas sampai back stop . Aku kecewa dgn Aida . Aku pun same jer .. Asal masuk dalam dek , "better , you OUT!!" adess aku tk ske dgr ayat tu dari empayer . Nak buat mcm mana bola pitcher laju nak mampus . Tak dapat nak swing pun . Law dpt swing pun confirm mati kat first base . Aiyoo ..
Dah habis dah citer pasal softball .. kecewa member ..

Monday, May 4, 2009

GaMe !!

Gile !! Game dah dekat ! Aku semakin mengalami tekanan apabila samalam dimarahi oleh bunda dan ayahanda ku akibat balik lewat . Haihh bukan salah aku :( .. Tak sengaja . Cikgu tu bebel2 last sekali sampai rumah je dah azan maghrib . Arrgghh aku menagis satu malam sebab bunda ku berkata , "Tak payah main lg , dah nak pekse dah ni !" . Dah sebulan lebih daku berlatih bersama rakan2 .. Tiba2 cakap macam tu . Siapa yg tak down ?

Aku capai hand phone , sambil menangis aku menelefon kanda ku .
Aku: "Abg , ma ayh tu tk bagi adik main softball lagi . Adik balik lambat td .. Bla .. Bla .. (aku bebel) " .
Kanda: "Laa adik ni , pasal tu pun nak nangis ke ? Abg ingat kenapa lah tadi.. (ketawa)"
Aku: "Ye lah ! Abg ni tak memahami lah ! Nyampah ngadu dgn abg ."
Kanda: "Bukan tak memahamilah dik , alah mungkin diaorang risau adik balik lewat . Takut ada apa2 berlaku kat adik . Bukan sengaja nak marah2 tu . Dah jgn lah nangis lagi ."
Aku: "Tapi masalahnya ma tu , tak bagi main tahu tak ?"
Kanda: "Alah nanti adik pujuk lah ma dgn ayah baik2 . Nanti game abg datang tgk adik main. "
Aku: "Yelah2 . O.k bye ."
Aku mematikan talian . Hurm .. Bosan ! Lalu aku tidur sampai pagi ..

Tadi bawah 15 ada game . Mereka telah membelasah salah sebuah sekolah di Muar (tak nak cakap sekolah mana) hehe sebanyak 25-4 . Yeahh cayalah junior aku memang hebat2 . Aku dengar juga , diaorang buat lima kali home run . Tabik spring kat mereka . Target kami ? Mengekalkan kejohanan lah . Bawah 15 tu ada tiga buah sekolah je . Kalau tak dapat JOHAN .. Entahlah nak cakap apa .

Hari rabu team aku iaitu team bawah 18 aku beraksi . Tapi kami terpaksa menentang 8 buah sekolah !! Aduss masalah ni . Tapi tak pe , aku percaya dgn team aku . Usaha sudah , doa pun sudah . Untuk game nanti kami akn cuba buat yang sehabis baik ! Aku harap sgt team aku akan menjadi johan lagi pada tahun ni . Untuk rakan2 .. sila doakan untuk team kami ya . Cayalah , TERBAIK WOK !!

Thursday, April 30, 2009

HoBi ?!! PeRiSTiWa PeRTaMa

Hobi ? Ya hobi .. Hobi aku adalah memancing . (Hobi sampingan) namun hobi itu telah jarang2 aku lakukan akibat daripada beberapa peristiwa yang menimpa . Peristiwa apa ? Hurm bagi aku peristiwa yg aku alami ni agak kalut jgk lah . Meninggalkan kesan juga . Tapi tk ade lah sampai menghalang minat aku tu .

Peristiwa ini berlaku semasa aku di akhir tingkatan 3 . Masa tu tgh cuti sem dan pada masa tu juga banjir melanda tempat aku . Aku dgn membe aku , Wawa memang suke mancing dan jalan2 .

Satu hari aku dan Wawa keluar . Tah mcm mana waktu aku jalan2 dgn Wawa tu , aku ternampak satu lorong . Lorong tu mcm terus masuk ke dlm hutan . Masa tu aku tak fikir panjang , lalu aku pun redah jelah lorong tu . Dari lorong yg kecil akhirnya lorong tu menjadi jalan tanah merah yg agak luas . Aku lihat di sekitar situ , pandangan sebelah kanan aku , terdapat parit besar aku agak memang dalam lah air kat situ . Manakala di sebelah kiri aku pula ada hutan tebal . Sikitpun tak buat aku dan Wawa gentar namun kami rasa cam bangga pulak bile blh sampai kat dalam tu .

Aku meneruskan perjalanan sampai satu tempat ada sebuah ladang jambu batu . Wawa cadangkan nak rembat jambu yg ada kat situ , lalu aku bersetuju . (Buat keje tk senonoh) Tapi apa yg berlaku waktu aku dan Wawa nak petik buah2 jambu tu tibe2 ada bau yg kurang menyenangkan . Ya sgt busuk ! Aku diam dan Wawa pun menyedari kejadian itu lalu dia memandang aku .

"Beb , aku bau something lah !" Kata Wawa sambil mengaru2 hidungnya yg tak gatal . "Shhuuttt ! Ko ni sengal . Yg ko gi tegur tu buat apa ?!" Sambil tu aku meletakkan jari telunjuk aku di bibir sebagai isyarat dia tak tegur apa2 lagi lepas ni . "Err lupe !" Muka Wawa berubah sedikit . Mungkin agak gentar . Sbb apa yg aku tahu org tua2 ckp kalau ada sesuatu yg tak kena , jgn ditegur ! Lebih2 lagi dlm hutan . Nanti ada yg ikut . Entahlah sejauh mana kebenarannya .

Dalam 5 minit pertama aku di situ masih tiada apa yg berlaku . Bau tadi pun dah beransur hilang , tp tak lah hilang terus kdg2 ada juga bau . Kami pun menyambung aktiviti memetik buah jambu yg ada kat situ .

Tiba2 Wawa menjerit ! Dia berada beberapa puluh meter dari aku , seraya aku memandang ke arahnya krn terkejut dgn jeritannya . Wawa terus berlari menerpa ke arah aku , "Weh balik jom , cepat !" Katanya . Aku masih terpinga2 . "Knp dgn ko ni?" Tanya ku kehairanan . "Jgn banyak soal boleh tk ? Balik jelah . Nanti aku cerita . Cepatlah !" Muka Wawa pada ketika itu aku lihat amat pucat lalu aku dan Wawa pun segera berlari ke arah motosikal kami . Aku masih lg kehairanan dan tertanya2 .

Masalah !! Moto aku tk hidup . Ah , sudah ! Wawa pula mcm nak nanges . Apa aku nak buat ni ? Dlm minda aku ligat berfikir . Namun aku cuba jg untuk menghidupkan enjin moto tersebut . Ah , tak boleh ! "Cepatlah weh !!" Wawa masih memaksa aku . "Sabarlah ! Ko nak suruh aku buat mcm mana ? Dah moto ni yg tak hidup . Tak nampak ke ?!" Aku sedikit berang . Mau tk marah masa tgh kelam kabut ni leh lak nak paksa2 aku . Aku terus membaca selawat dan beberapa surah2 dari al-Quran yg aku ingat lalu aku cuba lg utk hidupkan enjin moto tersebut . Alhamdulillah boleh pun .

Tapi masalah melanda bukan setakat tu je . Ya , masih ada masalah lagi ! "Qis cptlah weh ! Bawa laju2 sikit !" Wawa tiba2 menangis . "Ko ni knp ? Ko nak suruh aku bwk laju mana lg ? Ko tahu tk ni jalan tanah merah . Kalau jatuhkan susah !" Tension aku di buatnya . "Aku nampak buaya tadi ko tahu tak ?!" Sambung Wawa . "Buaya ?! Ko merepeklah . Aku tk nampak apa2 pun ? Biawak tk ? Cuba tengok betul2 ." "Bodohlah ko ni ! Aku dah takut ni ko blh pulak suruh aku tengok balik !" Wawa kesat air matanya . Aku gelak besar . `merepeklah Wawa ni` dlm hati aku .

"Qis cuba ko tgk depan tu ?! Tu buaya td tu !!" Tangan Wawa menunjukkan arah . "Mana ?! Tak nampak pun ?" Aku agak cuak . "Tu lah , tu ! Ko ni dah buta ke ?" "Amboi bahasa , kalau aku buta mcm mana aku bwk moto ni ?!" Sempat lg bergaduh dgn Wawa . Tiba2 jantung aku berdegup kencang . Ya Allah ! Hanya tu yg terlintas di hati aku . Aku mengucap panjang . Badan aku serta merta panas ! Wawa menagis semahunya . Aku blurr dan serta merta memberhentikan moto . Buaya tu betul2 melintang di depan kami ! Mcm mana nak lalu ?!

"Oh no .. Not again .. !" Aku beristifar . Lalu mulut aku serta merta meluncurkan ayat2 suci yg aku ingat . Rasa mcm tunggang terbalik ayat yg aku bc . Namun aku tk peduli itu semua . Aku cuba kuatkan semangat , aku perbaiki ayat2 yg tunggang-langgang td . Aku memandang tepat ke arah buaya itu . Ya , memang sgt besar buaya tersebut ! Aku adalah belajar sikit2 tentang mcm mana nk tangani benda2 mcm ni . Tp aku bukan pakar .

3 minit kemudian buaya tersebut berlalu pergi . Dia meluru laju ke arah parit tadi lalu hilang dr pandangan kami . Aku cpat2 keluar dr tempat tersebut . Ah , mengerikan ! Wawa demam selepas peristiwa tersebut . Apa pula yg Wawa nampak di ladang jambu td ? Hehe sgt misteri utk aku ungkapkan ..

Tuesday, April 28, 2009

SiBuK !!

Haihh .. sangat sibuk sejak kebelakangan ini ..Maaf di pohon kepada rakan2 sekalian ..Ye, masa yang padat telah buat hidup aku tk tentu arah .Eh , ye ke ? Ye kot .. Jangankan kata nak update blog , nak kemas bilikpun tak sempat !

Adakalanya aku langsung tak balik rumah sebab sibuk dengan aktiviti di sekolah . Kehidupan aku kini membuatkan aku sangat letih dan adakalanya membuatkan aku begitu tertekan ! Sampai satu masa tadi waktu kimia aku dan rakan2 sekelas minta cikgu berhentikan pengajaran seketika kerana aku dan rakan2 tidak mampu lagi menerima pelajaran . Nak fahamkan tu satu hal , tak faham satu hal yang lain pula . Masalah betul .

Aku mengalami tekanan kot ? Tah lah kepala pun selalu sakit . Game softball pula minggu depan . Seminggu lah aku tak ada di rumah . Habis game tu pula aku akan menduduki peperiksaan setengah tahun . Aku tak study apa2 pun . Buat kerja sekolahpun kadang2 sangat tak larat . Adakalanya aku tertidur awal . Langsung tak buat apa2 . Sangat bosanlah .. cepatlah semua ni berakhir dan aku akan menumpukan sepenuh perhatianku terhadap pelajaran .

Sangat letih .. Dan memenatkan .. Hari2 tanpa rehat buatkan aku rasa tak larat lagi ! Cuma mentaliti aku saja yang cuba aku kawal agar aku mampu berhadapan dengan semua ini ..

Tuesday, April 21, 2009

DeMi MaSa DaN KeHiDuPaN ..

Demi masa sesungguhnya manusia di dalam kerugian .
Benar ? Sudah tentu benar !
Aku sendiri merasakan betapa peritnya untuk mengatur masa bagi kesempatan yang ada . Masa .. Macam tak cukup 24 jam saje aku rasa . Selama lebih kurang separuh hari aku hanya menghabiskan masa di sekolah . Rumah ? Umpama `tempat persinggahan` aku yang sementara jer . Balik rumah sekadar tukar pakaian dan tidur bagi sebelah malam . Makan pun tak sempat . Kesian bonda ku sorang-sorang di rumah

Adakah ramai lagi umat manusia yang merasakan seperti apa yang aku rasakan ?

Hari ini aku ada kelas kimia .. Waktu aku melangkah masuk dalam kelas aku lihat cikgu macam begitu letih sekali . Entah kenapa . Dia bagi buku untuk kami buat set soalan di dalam buku tu . Lepas tu telefon dia asyik berbunyi jer dengar macam oarang tanya jalan . Entah lah itu pada pendengaran aku dan Niena . Budak-budak kelas aku biasalah memekak selain tu mereka suka bertanya termasuklah aku . Yelah tak faham , takkan nak diam saje ?

Kemudian kelas sepatutnya habis tepat pukul 5 petang tapi pada pukul 4.30 petang tibe-tibe cikgu cakap "Dah boleh kemas barang , nanti awak semua cakap dengan Cikgu Zaimon (Guru Penolong Kanan) yang cikgu tak pandai ngajar ."
Aku pandang Niena , Niena pandang aku . "Cikgu kenapa ? Sebab kite bising ke tadi?" Tanya aku pada Niena . "Entah , Aku pun tak tahu !" Jawab Niena . Kami satu kelas tertanya-tanya kenapa cikgu bersikap sedemikian ? Lalu aku dan rakan-rakan mengemas barang-barang kami dan berlalu keluar setelah mengucapkan terima kasih kepada cikgu .

Di luar kelas aku , Raz dan Niena lepak kejap sambil berbicara tentang sikap cikgu . "Aku takut ilmu yang kita dapat tak berkat . Jom minta maaf dengan cikgu ." Aku diam . Niena pun diam . Budak-budak lain dah balik dah . Akhirnya kami bersepakat untuk berjumpa dengan cikgu . Kami masuk kelas kembali .

"Cikgu marah kat kiteorang ke tadi ? Kiteorang minta maaflah kat cikgu kalau kiteorang dah buat cikgu marah ." Aku memulakan perbicaraan setelah aku lihat dua orang kawan aku masih tercari-cari ayat yang sesuai untuk berbicara .
"Eh , tak lah mana ade cikgu marah ." Cikgu senyum . Namun ketika beliau menuturkan kata-kata beliau langsung tidak memandang kami . (Buat2 sibuk)
" Cikgu tipu . saya tahu cikgu marah ." Lancar kata-kata sedemikian menutur di mulut Niena.
" Cikgu ,kteorang takut ilmu tak berkat nanti cikgu .." Sambung Raz . Aku membisu sambil memerhatikan cikgu . Cikgu senyum lagi lalu menjawab , "Tak de lah cikgu tak marah dan cikgu tak pernah tak halalkan pun ilmu yang cikgu bagi kat anak-anak murid cikgu ."

"Habis , kenapa cikgu cakap cikgu tak pandai mengajar ? Kenapa cikgu suruh kiteorang cakap macam tu dengan Cikgu Zaimon ?" Setelah lama menyepi aku mula bersuara . Air mata aku hampir menitik . (masa nilah pulak nak sedih) tapi aku tengok mata Niena dan Raz pun dah berkaca .
"Kiteorang minta maaf banyak-banyak kat cikgu kalau kiteorang buat cikgu marah," Belum sempat cikgu menjawab pertanyaan aku tadi , Raz telah mencelah .

"tkdelah , kamu semua tak salah pun . Cikgu tak salahkan kamu . Cikgu yang salah . Dahlah tu , tak de ape-ape lah ." Cikgu senyum dan memandang kami bertiga .
"Kalau macam tu tak apelah , kami balik dulu cikgu ." Kata Raz .
"O.k2" Jawab cikgu .
"Cikgu jangan cakap macam tu lagi taw cikgu . Sedih lah ." Kata-kata itu aku ucapkan ketika kami hendak melangkah ke pintu . Kemudian aku mendengar cikgu ketawa .
Lega sikit hati aku ..

Benarkah semua ini berpunca dari kami ??
Maafkan kami Cikgu Hafiz ..

Saturday, April 18, 2009

BaHaSa MeLaYu

Kebayakan blogger .. baiklah bukan kebanyakan tapi adelah beberapa entry dari blogger2 yang membincangkan soal penggunaan Bahasa Melayu .
Baiklah bukan membincangkan , tapi mungkin menyuarakan pendapat ..

Pegajaran dan Pembelajaran dalam Bahasa Inggeris. Aku akui bahawa pengunaan Bahasa Inggeris telah banyak `pempengaruhi` hidup aku . Bukan mempengaruhi macam mana pun , tapi aku nak cerita sikit tentang apa yang telah berlaku pada ujian pengesanan aku yang lepas .

Pada waktu aku mendapat kertas Biology aku agak gembira kerana cikgu bagi soalan dalam dwibahasa . Ya , sudah tentulah Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris .
Pada mulanya aku menjawab dalam Bahasa Malaysia sebab soalan tu pun banyak guna logik .. Tiba2 waktu aku hendak menjawab soalan seterusnya aku terkesima ! Aku termenung sebentar sebab aku tak boleh jawab soalan tu .

Bukan aku tak tahu jawapannya tapi masalah yang aku hadapi adalah aku tidak tahu istilah sesetengah perkataan tu dalam Bahasa Malaysia . Macam mana aku nak jawab kalau aku tak tahu istilah tu .. sedangkan itulah titik untuk aku dapatkan markah . Akhirnya aku mengalah dan aku terpaksa tukar balik semua jawapan aku yang depan tadi kepada Bahasa Inggeris . Ia juga menggambil masa hampir 15 minit untuk aku tukar balik semua jawapan tu .

Akhirnya aku kesuntukan masa .. Soalan seterusnya aku sempat jawab sikit2 je .

Sekarang boleh lihat bagaimana peranan Bahasa Inggeris `mempengaruhi` seorang pelajar untuk menguasai bahasa ibundanya sendiri .. Adakah hanya aku yang bersikap sedemikian ? Atau ramai lagi pelajar yang mengalami masalah seperti aku ?
Siapa nak jawab ?

:: entry kali ni agak formal dan menggunakan Bahasa Malaysia yang agak baik selepas ditegur oleh Inn tentang penggunaan Bahasa Malaysia .

Wednesday, April 8, 2009

T3aM SoFtB4LL

Aku letih dlm melatih dax2 baru !!
Sungguh aku bosan latih budax baru .
Bukan aku kedekut ilmu yg aku ada ..
Tp aku jemu melatih .. Terutama pd yg tk dew kesungguhan dlm latihan .
Ade lah sorg budax ni sumpah aku ckp memg susah giler nk ajar die .
Maybe sbb die sendiri yg tk dew kesungguhan . Bosan kot asyik kne marah ngn aku . haha
Garang sgt ke aku ? Tk lah .
Law tk dgr ckp aku , memg 1 pdg lah leh dgr suare aku .
Ikut jelah ape yg aku ckp .
Macam susah sgt jek !!
Aku suh batting 100 .. buatlah !
Aku tk bagi rehat tawu pulak nk nyumpah2 kt aku !!
Ape2 pun korg ttp kne dgr ckp aku an . Haha

Bayang kan aku nga ajar sorg budak ni cara nk ayun bet ,
time aku nga ngajar tu titibe die duduk n pandang tmpt len.
Menyirap giler aku tgk dax tu !!
Aku rase yg pang jer laju2 kt dax tu .
Rase nk swing jer bet laju2 kt muke die !
Aku terus ngn bengang nyer cmpak bet tu kt depan die .
Geram aku !
Bia lah budak tu skrg dah tanak men .
Baguslah .
Haha jaat aku ..

Bawah ni ade beberapa keping gambar sewaktu lat dijalankan .
Tgk lah .

Alahai dax ni pukul bola mcm tk mkn jek . haha
Tp tk pew die ade kesungguhan nk belajar .
Jangan mcm dax tu !!
Geram btl aku .
Time nak buat latihan .
tgk peralatn tu sumer tersusunkan .
Aku yg suruh jgn sepah2 . t ilang plak .
Memg tu bkn barang aku tp aku amat2 sygkan sumer brg tu .
Aku akn marah dax2 yg tk reti jg brg !!
Hehe ..
Last skali ni lah glove kesayangn aku .
Dah 5 taun aku pakai glove ni .
Teda sape berani sentuhpun . haha
Nape aku syg glove ni ??
Ske aty aku lah nk syg die .

Muahaha

Tuesday, April 7, 2009

yUhUU ..

Sudah lame tk up date blog ku ..
sgt busy kebelakangn ini ..
hari ni nk citer pasal hobi aku .
erk ?! korg bosan ke ngn citer2 aku ni ?
tk pew walaupun korg kate "agak bosan"
aku akn tetap citer jgk . haha
so , tk gunalah anda berkata sedemikian rupe .

Hobi aku ialah bermain sofbol ..
Tiap2 taun aku men walaupun dpt tentangn yg hebat !!
dr sape ? dr bunda ku laa .. huh sedeh2 ..
Aku mula bermain sofbol sejak usia ku 13 tahun ..
Sampai sknk aku still men lg .
SAAAYAAANNNGGG900000 sgt2 ngn team aku n sofbol . hehe

so aku nk cerita serba sedikit tentng sejarah sofbol ..
dgr taw !!
al kisah .. al kisah maka tersebutlah kisah sang kancil dan buaya ..
toyibb
eh !! bukan lah .

permainan sofbol berasal drpd pemainan besball yg trkenal kt Amerika tuu .
Pd peringat awal, permainan ini di mainkn sbgai 1 sukan reakreasi .
permainan ini agak bebeza ngn pemainan besbol krn ia menggunakan bola yg lebih besar dan lembut serta hujung bet yg lebih kecil .
Pemainan ini lebih popular di mainkan secara permainan dlman krn dpt dimainkn dikawasan yg lebih kecil .
Pd mulanay permainan ini dimainkn di dalam gymnasium , di maktab2 , universiti2 , YMCA , turnvereins , tetapi pemain2 ini telah mengubah pemainan ini ke pdg .
Setiap pertubuhan telah menggubal peraturannya yg tersendiri dan variasi pemainannya tlh digubah dgn pelbagai nama .
Antaranya : Diamond , Ball Mush Ball Indoor Ball Playgroung Ball Kitten Ball Pumkin Ball Reacration , Ball Liga sofbol yg pertama telah di anjurkn di Mineapolis, Minnesota pd tahun 1900.
Pd tahun 1926 permainan ini telah di beri nama softball@sofbol oleh Welter K Hakoson dr YMCA .
Pd tahun 1932 sekumpulan perwakilan dr badan2 yg berminat telah membentuk Jawatankuasa Undang2 Bersama (JRC) telah menyelarasakn satu set undang2 yg diterima di peringkat kebangsaan .
Pd tahun 1933, Persatuan Softball Amatur Amerika (ASA) telah menganjurkan pertandingn pertama peringkat kebangsaan yg dimanakn Kejohanan Kebangsaan di Chicago World`s Fair , yg disertai 20 pasukan .
Pasukan wanita The Great Northern dan pasukan lelaki J.L Booster telah menjuarai kejohanan tersebut .
Pd tahun 1934 , satu peraturan rasmi sofbol telah di gubal oleh JRC dan dicetak pd tahun 1937 .
Undang2 tersebut menjd garis panduan pd undang2 yg digubal pd masa sekarang ..

Tulah serba sedikit cerita pasal sofbol ..
Bagi aku sofbol adalah game yg paling best !!
Jatuh senta sudah aku sama ini game .
Dah 5 taun kami ada hubungn istimewa .
haha

Thursday, April 2, 2009

L4L4L4 ..

Blog aku jg mempunyai
peraturan yg tersendiri . Oleh itu
Jgn tuturkan perkataan yg kurang
sopan
Di blog ku ini
Aku amat tdk ske !!
Bukan ape .. Aku tk ske pd org yg tk reti
jg tutur kata
Susah sgt ke ?!
Jgn buat idup aku jd tk bes .
aku tk ske org yg buat idup aku jd
Tk best !
Sebelum aku sendiri menuturkn kata2 yg
kurang sopan lg biadap
kpd yg berkenaan ,
Sila mohon maaf pd aku !!

Lik3 4nk s3d4r4 Lik3 m4ksu ..

bercerita tentang ank2 sedara aku pd post kali ini .
haha
lame betul tk jumpe dorg sumer .
jd windu pula di hati ini .. Pic sewaktu di kampung .
Ank sedar bersama ngn kazen ku .
Dari kiri ats ,
Nur Hazira ,
Nur Izaah Sofea,
Insyirah,
Kiri bawah
Nurul Fateha ,
Nina,
Suraya
Ayat (kazen)
las skali
Nur Hanania Syuhada ..
name2 yg tk penuh , name penuh dorg ade di bwh .
Her name is ..
Aisyah Humairah
Die ni paling pemalu . Tanak ngn org
Tp ngn aku die nk .
Sbb aku mesra kanak2 . haha
Dax tecik comey ni name die ..
Nur Izzah Ereena ..
Wah lame tk jumpe die ..
Maksu windu kt Yin taw ..
Wah ank sedara ku yg rajin2 .
Ikut jejek langkah maksunya .
Haha yg bek2 sumer ikut aku ..
Yg kai baju wane kunin name die ..
Nur Hanisah Suraya ..
Die telah dikategorikn sbagai knk2 genius
krn sudah leh membaca n menulis sewaktu umo 4 tahun .
Secomel maksunyer ..
perasan sebentar hehe
Nur Raudha Aqila ..
Nur Alya Syafa .
Yg pempuan tu ..
Laki tu ..
Mohd Nizamuddin .
(paling nakal)

Uik ank sedara ku .
Kiri , Nur Izzah Insyirah .
Sebelah tu .. Nur Husnina .
Hep2 jgn di ngorat 2 org tu .
Mak cik die tk pew . Sila tinggalkn alamat surat menyurat anda.
haha

My sayang ..
Err sayang ?!!
Tidak2 .. Ku tk mungkin bercinta .
Muahaha skendel ?!! Lalala
titibe ade pic die lak . haha

Monday, March 30, 2009

mY b3sT Fri3nd ..

Sebagai sorg kwn yg bek , sape rela tgk kwn die susah ? Aku pun tk rela tgk kwn aku susah .. Tp malangnya membe aku ni memg ade masalah kire susah lah tu kan .. Aku , Raz n CT tatau nk bantu Niena mcm mana .. Habis tk kn aku na tgk n dgr jer masalah kwn aku , aku na tlg jgk membe aku tp aku tatau nk buat mcm ner .

Niena ni ade masalah kewangan .. Hurm die ank no 2 . Akak die lak baru jer habis belajar law nk kire (die ckp) gaji ayah die tlk hutang pape sumer adelah tinggal lam 600 . Adik bradik die ade 6 org pastu yg sek 4 org . Dgn duit 600 tu utk die n adik die sek n utk makan bulan tu n barang2 umah die . Cukup ke ? Memg lah tk cukup ..

Ary nie die citer kt aku yg beras kt umah die dah habes . Adehh aku sedih btl dgr .. pastu aku tny lah habes ko mkn pew t ? Die jwb , tah . N die kate die tk kisah law die tk mkn tp yg penting adk2 die mkn . Aku tgk idup die mcm tertekan sgt keje sek die jgn ckplah memg slalu tk siap tp sbelum nie keje sek die slalu siap .. Nk pk masalah family die lg , sek .. Exam (sek aku tu dah lah syik pekse jek) pastu pk sal aktiviti koko law aku tlg pk kan utk die otk aku pun leh nek serabut !

Pastu kelas aku nk buat aktiviti berjalan2 sbelum cuti bln5 ni . Die nk g yelah las yer kn agy pun ngn dax2 kelas lak tu . Pastu kbelakangn ni pulak byk bende yg nk kne bayar .. Die lak nk p jln so , die terpaksa buat sesuatu utk dptkan duit .. Sbgai kwn tk kan aku na tgk jer membe aku susah , aku pun na tlg gak . Tp aku tatau nk buat ape . Die lak nk dptkn duit mcm2 cara die buat tp biasalah ape yg mampu plajar mcm kami ni buat ?

Kat sini bkn niat aku nk jaja cerita kwn aku tp aku nk mintk pendapat korg ape yg mampu aku , Raz n Ct buat utk tlg Niena . Kesian giler kt die .. So korg law ade pape pendapat tlg lah tinggalkn komen .. sekian ..

Saturday, March 28, 2009

4kU BoRiNg + m4Lu !!


SERTAKAN GAMBAR ANK SEDARA LEHA YG KAWAII !! HER NAME IS FARIHA ..
Boring yg amat kerana tk sek hari ni . Tatau nk buat ape .. Tp ape yg aku tawu ape yg aku buat ary ni hny lah .. makan .. Haha ni lah keje aku time boring .. Makan , dan makan .. dan makan .. dan makan .. huh .. Tibe2 aku terase nak mkn beger lak . Kat sbelah umah aku ni ade jual beger .. Aku pun p lah jalan sbelah umah aku ngn niat nak bantai beger . Titibe aku tgk kedai tu sepi semcm .. Td riuh jer ?? Aku pun pergi lah masuk sikit lam umah die than jumpe ngn jiran aku ..

Aku: Woit Leha , nak beger .
Leha: Abg aku tk dew ke ?
Aku: tk dew pun ?
Leha: 0o0 g men bola lah tu kot ..
Aku: Men bola ? Hurm yelah ..

aku berlalu ngn hampa ..dlm aty (dah tawu nk men bola tk yah lah bukak kedai . Hampes . Cian perut aku nak mkn tk dpt) titibe ,

Leha: Oit , ko knp ? Kebulur ke ?
Aku: Tk lah aku boring .. biler aku boring aku nak makan.
Leha: o00oo . kesian nyeeeer ko ..

Aku balik umah .. Dalam perjalanan nak balik tu aku menyanyi2 tnda boring sambil menjerit2 .. Titibe aku dgr ade budak ikut aku jerit2 . Ank sedara Leha lah tu kot . Ceh sibuk jer ajuk aku jerit2 . Cubit kank mulut baru tawu . Haha melakukan kekejaman terhadap kanak2 bwh umo 5 thun . Law aku buat nescaya aku kne hukum gantung tk bertali . Wakaka ape aku merepek . Lalu aku pun sampai d rumah . Di Rumah aku bantai nyanyi lagu raya kuat2 . Masih lg boring n aku tatau nak buat ape ..
(nak keluar lah) Aku pun nentepon membe aku Asma ..

Aku: Wok , kua jom beli to4 . Boring dow aku kat umah . Amex aku .
Asma: Ok wok , set . Tggu jap .

Nasib bek .. aku menarik lafas lega bercampur kegembiraan . Selang beberapa minit Asma sampai aku pun nek moto ngn dier .. Aku tk ske dox blakang sebenarnyer tp yelah kan moto org tk kan aku ngade2 nak bawak . Huhu .. Aku p kedai to4 .. Beli to4 .. Yelah tk kan beli beger lak .. Aku n Asma round2 ..

Sesampai nyer kt 1 port ni ade lah beberapa ramai kaum Adam yg sedang bermain takraw .. Segan aku lalu situ . Asma r ni .. mcm tk dew jalan len jer . Titibe "Dush!!"

Aku: Woit , ko giler ea ? Nak bunuh aku ke ape ? Aku lum kawen agy taw !!
Asma: Lex r sis .. sory2 aku tk nampak ..
Aku: Ko ade mate tk ? Sini aku cek mate ko , law tk cukup 2 aku suh doc hewan tmbah mate ko jd 3 .
Asma: Sorry r beb aku tk perasan . Aku tgk mamat tu td . Hehe
Aku: Tulah . Ade mate pun gatal sgt . Tgk , aku yg jd mangsa . Oit , aku ni tk bedosa taw . Aku dah tawbat dr dose2 lampau .
Asma: Yelah2 .. sory2 .. aku yg salah .
Aku: Mulut manis jer ckp sory .. Mane aku nk letak muke aku ni ? Malu aw mamat2 tu tgk .
Asma: Errr

Kedengaran banyak suara yg gelak siot jer. 3 org mamat dtg ke arah aku n Asma . Titibe kdgran 1 suara .

Suara misteri: Korg tk pape ke ? Nk i tlg .
Aku: (cehh porra . Cari modal nk mengorat) Tk pyh . Kteorg tk dew pape pun .

cepat2 aku bgon . Nasib bek aku tk tersadai dlm longkang tu . Dah dekat beno nampaknyer . Seram aku .

Suara misteri: Jgn lah mcm tu . Sombong r (lg 2 org mamat gelak . hampes giler) i ikhlas . Ade luke2 tk ?
Aku: Tk dew lah . Tk dew pape pun ..

aku membetul2 kan baju aku ..

Aku: Dah Asma jum balik .

Asma yg lg td agak kebingungan titibe senyum . APe hal pulak minah ni senyum sorg2 ? titibe .. 00oo patut lah senyum ngn mamat tu rupenyer . Gatal betul minah ni .

Aku: Oit , senyum2 . Jom balik lah .
Asma: Hah ?! Err jom2 .. Balik2 ..

(blurr lah minah ni . Pantang nampak mamat ensem siket)
Aku n Asma angkat moto sbb kteowg tergolek . Mamat 3 org td cube membantu . Thankz lah .

Aku: Dah meh aku bawak moto . Mate ko tu tk cukup 2 .
Asma: Err ok2 .

Suara misteri: Nnti jatuh kt sini lg yer . Hehehe eh , mintk no phone !!

Dem !! Aku berlalu . Buat vudus jer . Tk gune !!

Asma: Sorry r weh . Hehe . Ko tk dew pape ke ?
Aku: Yelah .. Tk dew pape tp tgn aku saket siket jek .
Asma: o0o ok . semoga cepat sembuh . hehe
Aku: Wak lu !!

Nyesal aku keluar .. tp tk pew lah ilang bosan aku . Haha k lah . Konklusinyer ermm ape ek ? korg buat lah kesimpulan sendiri . Asyik aku jer yg buatkn konklusi nyer . Korg an dah beso . Ekeke tata ..

Wednesday, March 25, 2009

Maulidur rasul ..

Bestnyer td kelas aku menang nasyeed .. Huhu tk sangka betul last2 minit pun leyh dapat johan .. (sbb sketsa aku , Cha-pix n Ontel ke ?) haha aku pun tatau .. Tp dax2 kelas aku sumer ok leh bg kerjasama ..

Sketsa aku mendapat sambutan .. Best wok .. Aku men bedal jer ckp td tp aku dgr dax2 kat bawah tu gelak2 .. Cgu2 pun same memg saje aku buat texs lawak2 sikit .. Tp apa yg puaka apabila Epul nyanyi dgn lirik yg berteraburan sana sini ttp die menyanyi dgn senang hati tanpa memikirkan kesalahan die . bgus betul c Epul ni .. (hampas) naseb bek menang . Law tk , ko lah punca kekalahan . muahahaha . Dgn slumbernyer die buat dek jer berdiri di atas pentas ngn muke tk besalah sambil nyayni lagu yg liriknya diciapta sendiri . aku nak tergelak dgr die nyanyi haha tu lah tamo hafal lagu . Pastu lagu tu leh ulang sampai 3 kali . Patutnya 2 kali jer . Ni sumer Udin pny pasal !!
Than org sumer balik kul 12 aku Raz n Niena balik kul 1.30 sbb tlg cgu .. Nasib bek cgu aku ade yg rajin .. Yg rajin tu cgu lelaki Cgu Hafiz (cgu kimia) n Cgu Iman (cgu math n add math) . Cgu Iman ni memg rajin n bek giler .. Than aku amex gambar ngn mereka berdua . Haha (Leh tahan gak cgu2 tu) hik2 .. Akibat drpd kerajinan aku , Raz n Niena Cgu Hafiz ngn Cgu Iman akn bg 5 mark free kat kami waktu percubaan SPM 6t . YES !!
So di sini aku nak ckp .. korg rajin2 kan lah diri byk faedahnyer ..
Huhu sekian sajer utk hari ini ..

k3Hidup4n ku yG L3tih ..

Hari ni pun penat .. sek aku dah jadi mcm sek tentera lah pulak .. Setiap ary rabu memg jadi mcm sek tentera . Nak kelur kelas pun kne ade arahan dr ketua ciap kne kawat lg . Tk leh bla wok !! Pastu alek sek kul 5 .. matehari nga terpacak kt ats kepala (kul 2.30) ptg pun kne kawat tgh2 panas .. Tk leh balik rumah pulak tu !! Tensionnyer aku .. !!

Utk esk ade sambutan maulidur rasul .. Kelas aku amex part nyanyi2 jer .. Yg len kami bg peluang kt form len amex bahagian sbb taun lepas kelas aku dah sapu habes sumer acara yg dipertandingkan . Muahahaha~ Sebelum nyanyi tu ade sketsa sikit .. bayangkan td baru aku diberi mandat utk sketsa tu . Pg esk nak kne belakon .. Well naseb bek spontan .
Dalam sketsa tu aku dapat watak sorg budak jahat (Ank durhaka!!)
Kononnyer aku ni nak motor .. tp mak ayh aku teda duit nak belikan .. (Miskin) tp aku memberontak .. Aku belasah bapak aku . (Hik2 membe aku jd mangsa kekejaman aku . Sory ya Cha-pix .. hehe) Than ayh aku meninggal .. Aku pun nyesal .. (Ape kaitan ngn tema maulit tu ea ? Aku pun tatau .. Haha) Tp dlm lagu yg kteorg bawak tu adelah .. ! Lantak lah pape pun yg penting aku nak kelas aku meng esk !!
The problem is .. Aku terpaksa berpakaian len dr yg len esk .. malu sy dibuatnya .. huhu tp tk pew t tuka .. Adeh tuka2 baju . Malas betul .. Tuntasnyer utk korg (Dlm Sketsa aku) jgn jd ank derhaka . T tk sempat mintk ampun .. Malaikat Malik ngn senang hati nyer mencampak korg lam neraka baru tawu .. peringatan jer .. So .. Akhir kalam .. Lalala bye2 !!

Tuesday, March 24, 2009

4rr4ghh !!

Hari yg agak memalangkan apabila hari pertama nek sek aku dah terbangun lambat akibat drpd aku menyiapkan kerja sek aku yg tertangguh selama seminggu .. haha .. Isnin tu ade watikah pelantikan pengawas sesi 09/10 .. aku adelah terlibat sikit2 utk uruskan budak2 junior aku yg kerek lg susah mkn di ajar .. uat saket aty aku jer . muahaha .. tp aku uruskan jgk lah dorg (Cgu2 nk goyang kaki, jd die harapkan kami buat keje) hee .. tp yg lebih malang akibat dr mata aku yg ni tk nak bangun waktu mak aku kejut aku pun tertinggal bas utk ke sekolah .. ceh !! kebetulan ayah ku menunggang moto ku kedai . (Aku pun menungu ayah ku ngn muke seposen sambil mendengar bebelan dr bunda ku)
Nasib bek ayah ku balik awal dan aku sempat ke sekolah utk menguruskan majlis tersebut . Lalala

Setelah masuk ke kelas ?!! Rabu ade ujian lisan BI .. Khamis ujian lisan BM ?!! Owh tidak aku masih tk hafal texs lg !! BM tu ok lagi sbb aku dah hafal sikit.. BI ?? Hari ni (iaitu ary selasa) baru aku nak hafal texs .. :(
Esk nak ujian .. Huh .. ke laut lah jwbnya ..
Bukan setakat tu jer .. Malah khamis ni ade sambutan maulidur rasul kat sek aku huaa ape pun kelas aku tk buat lg !! Well2 kami amex bahagian dlm menyanyi ... Lalala~ tp lirik lagu pun tk hafal lg wok !! Aku n classsmates blurr giler .. than tiap2 ptg ade lat kawat utk peringkat daerah pulak .. Huaa kelam kabut idup aku n classmates aku .. Cgu2 sumer mcm harap kami jer yg buat keje .. (Cgu , ORG LEN TK DEW KE ?!) Di sini aku bukan nak mengeluh .. memg leh nak buat sumer tu .. tp jadual tu jgn lah padat sgt .. Kasihani lah kami ni ..

Sedih betul aku law ckp pasal ni . Sensetip btl !! (Haha over) .. Kemudian menunggu saat2 mendapat kertas ujian . Exam b4 cuti .. Aku kecewa giler ngn paper kimia !! B3 jer ?! Sedih giler .. membe aku ramai yg dapat A1 ! (Cgu apakah dosa ku ?) Huhu sampai sini jelah keluhan aku .. Lalala~ owh luper , konklusinya utk korg jgn tanguh2 kerja ..
(Ade kaitan ke ngn citer aku di atas ? Tah layankan ajer .)
Muahaha (Sambil bergelak ketawa bersama puaka)

Sunday, March 15, 2009

4kU m4s4k ??!!

Lalala tym aku nga sedap2 ngadap PC tibe2 !!
"Woit ank dare , p masak lah ."
Aku kenal ngn gerangan suara itu .. aku pun memandang ke arah suara itu ngn muke longkang .
"Masak ape ??!!" Tanya ku .
"Masak lah .." Jawab suara itu .
`Itu` yg aku maksudkan bukanlah ibu ku kerana ibu ku tk akan mendera ku sedemikian rupe !! :(
Itulah suara pemalas dr akak aku . Haha hampes aku gak yg kene . tp tk pew aku ikhlas kan aty jer .. aku pun ngn langkah yg longlai p lah dapur ..

Ape niw ?? Haha nilah rupe ikan goreng yg aku goreng . Hudoh giler beb . Ikan ni leh hancur tym aku nak betul2 pastikan riwayat ikan ni tamat (masuk lam kuali . lum gareng aku dah terbang terbalikkan ikan ni) Nilah padah nyer law jarang2 ke dapur . Tuntasnyer utk korg sumer rajin2 lah jenguk2 dapur ea . jgn jenguk jer p tlg mak korg skali !!

Tp useha aku tk berhenti takat ikan aku yg idup segan mati tk mau tu jer tp aku masak sayur lak . Simple2 jer yg len mak aku masak .. Ok lah tu drpd akak aku dox goyang kaki jer ..

Aku pun ngn sengalnyer leh masukkan sumer sayur tu skali gus . haha penuh 1 kuali . Nie ade yg dah layu siket . Mule2 aku test rase sayur ni , mcm ade yg pelik . bayangkan pedas + tawar . haha buruknyer rase sayur ni . Aku tambah garam sikit . (hampir2 nak termasukkan kan GuLe !!??)


taraa !! ni lah hasil masakkan aku .. haha nampak sedap ke ?? Aku hentam jer .. Ngah aku kate sedap . bangger giler itu pun setelah ikan goreng aku ??!! No komen lah ngn ikan tuu . Ngeri jer aku tgk ikan goreng aku tu !!

r4kan2 kU. .. .

Lalala .. dax pempuan kelas aku .. syg sumer (walaupun ade segelintir yg kurang pueh aty) muahaha .. ni time raye kat umah Uztazah Asma . Uztaz Latif ..

Min n Bie .. leb2 u all !!
Ontel n Nana .. time bezday dorg . bezday aku same ngn Sarah ..
NI Nana .. senyum Na senyum .. sedekah ..
This is Sarah .. (Team PRS)
Bulat . nga berlatih forum .. (curi2 amex gambar die)
membe bek aku .. Emy .. (lembut sikit mamat ni) hehe
well2 .. Team Pengawas .. Unna n Julie ..

Epul ..
Yang ni Syamsul. .. .ketua kelas aku ..
Ni CT . eh , apesal senget ?? haha
yang ni lak Niena ..
Ni Wawa . haha makan2 .. aku tk larat nak lyn ko mkn Wa ...
Yang ni name die Jana .. time die di tepian sungai . (Die nak masuk lam sungai tu . nasib bek aku halang . ) hehe


~THE END~