Tuesday, April 7, 2009

yUhUU ..

Sudah lame tk up date blog ku ..
sgt busy kebelakangn ini ..
hari ni nk citer pasal hobi aku .
erk ?! korg bosan ke ngn citer2 aku ni ?
tk pew walaupun korg kate "agak bosan"
aku akn tetap citer jgk . haha
so , tk gunalah anda berkata sedemikian rupe .

Hobi aku ialah bermain sofbol ..
Tiap2 taun aku men walaupun dpt tentangn yg hebat !!
dr sape ? dr bunda ku laa .. huh sedeh2 ..
Aku mula bermain sofbol sejak usia ku 13 tahun ..
Sampai sknk aku still men lg .
SAAAYAAANNNGGG900000 sgt2 ngn team aku n sofbol . hehe

so aku nk cerita serba sedikit tentng sejarah sofbol ..
dgr taw !!
al kisah .. al kisah maka tersebutlah kisah sang kancil dan buaya ..
toyibb
eh !! bukan lah .

permainan sofbol berasal drpd pemainan besball yg trkenal kt Amerika tuu .
Pd peringat awal, permainan ini di mainkn sbgai 1 sukan reakreasi .
permainan ini agak bebeza ngn pemainan besbol krn ia menggunakan bola yg lebih besar dan lembut serta hujung bet yg lebih kecil .
Pemainan ini lebih popular di mainkan secara permainan dlman krn dpt dimainkn dikawasan yg lebih kecil .
Pd mulanay permainan ini dimainkn di dalam gymnasium , di maktab2 , universiti2 , YMCA , turnvereins , tetapi pemain2 ini telah mengubah pemainan ini ke pdg .
Setiap pertubuhan telah menggubal peraturannya yg tersendiri dan variasi pemainannya tlh digubah dgn pelbagai nama .
Antaranya : Diamond , Ball Mush Ball Indoor Ball Playgroung Ball Kitten Ball Pumkin Ball Reacration , Ball Liga sofbol yg pertama telah di anjurkn di Mineapolis, Minnesota pd tahun 1900.
Pd tahun 1926 permainan ini telah di beri nama softball@sofbol oleh Welter K Hakoson dr YMCA .
Pd tahun 1932 sekumpulan perwakilan dr badan2 yg berminat telah membentuk Jawatankuasa Undang2 Bersama (JRC) telah menyelarasakn satu set undang2 yg diterima di peringkat kebangsaan .
Pd tahun 1933, Persatuan Softball Amatur Amerika (ASA) telah menganjurkan pertandingn pertama peringkat kebangsaan yg dimanakn Kejohanan Kebangsaan di Chicago World`s Fair , yg disertai 20 pasukan .
Pasukan wanita The Great Northern dan pasukan lelaki J.L Booster telah menjuarai kejohanan tersebut .
Pd tahun 1934 , satu peraturan rasmi sofbol telah di gubal oleh JRC dan dicetak pd tahun 1937 .
Undang2 tersebut menjd garis panduan pd undang2 yg digubal pd masa sekarang ..

Tulah serba sedikit cerita pasal sofbol ..
Bagi aku sofbol adalah game yg paling best !!
Jatuh senta sudah aku sama ini game .
Dah 5 taun kami ada hubungn istimewa .
haha

3 ulasan:

Igniz said...

dulu sy slalu main sofball time skolah:)

♥ Cik Ca said...

hahaha.. sblm ni sis tataw pOn cm ne..
nk men sOfbal tu dear...
great infO...

9Nine said...

Nice Info Dik Qis pasal Softball..
Abg suka gak skit..
Dulu masa sek men duk main..
hehe..