Monday, March 30, 2009

mY b3sT Fri3nd ..

Sebagai sorg kwn yg bek , sape rela tgk kwn die susah ? Aku pun tk rela tgk kwn aku susah .. Tp malangnya membe aku ni memg ade masalah kire susah lah tu kan .. Aku , Raz n CT tatau nk bantu Niena mcm mana .. Habis tk kn aku na tgk n dgr jer masalah kwn aku , aku na tlg jgk membe aku tp aku tatau nk buat mcm ner .

Niena ni ade masalah kewangan .. Hurm die ank no 2 . Akak die lak baru jer habis belajar law nk kire (die ckp) gaji ayah die tlk hutang pape sumer adelah tinggal lam 600 . Adik bradik die ade 6 org pastu yg sek 4 org . Dgn duit 600 tu utk die n adik die sek n utk makan bulan tu n barang2 umah die . Cukup ke ? Memg lah tk cukup ..

Ary nie die citer kt aku yg beras kt umah die dah habes . Adehh aku sedih btl dgr .. pastu aku tny lah habes ko mkn pew t ? Die jwb , tah . N die kate die tk kisah law die tk mkn tp yg penting adk2 die mkn . Aku tgk idup die mcm tertekan sgt keje sek die jgn ckplah memg slalu tk siap tp sbelum nie keje sek die slalu siap .. Nk pk masalah family die lg , sek .. Exam (sek aku tu dah lah syik pekse jek) pastu pk sal aktiviti koko law aku tlg pk kan utk die otk aku pun leh nek serabut !

Pastu kelas aku nk buat aktiviti berjalan2 sbelum cuti bln5 ni . Die nk g yelah las yer kn agy pun ngn dax2 kelas lak tu . Pastu kbelakangn ni pulak byk bende yg nk kne bayar .. Die lak nk p jln so , die terpaksa buat sesuatu utk dptkan duit .. Sbgai kwn tk kan aku na tgk jer membe aku susah , aku pun na tlg gak . Tp aku tatau nk buat ape . Die lak nk dptkn duit mcm2 cara die buat tp biasalah ape yg mampu plajar mcm kami ni buat ?

Kat sini bkn niat aku nk jaja cerita kwn aku tp aku nk mintk pendapat korg ape yg mampu aku , Raz n Ct buat utk tlg Niena . Kesian giler kt die .. So korg law ade pape pendapat tlg lah tinggalkn komen .. sekian ..

17 ulasan:

EzaD SkyTecH said...

sy rAse korg bIncang2 ar 1 kLaz cmNer nk toLg die.. die perLukn korg sgt2... psl aktiviti yg kLaz awk nk wat 2 sy cdgkn share2 duit ar so die ley jOin skali... mgkn 2 dpt wat die hepy ckit.. law sy kt tmpt awk pon sy akn cdey jgk tgk mmbe kte yg sush... tk smpy aty nk biakn die cmtu...

GuLe2sweet said...

malas nk besar2 kn 1 kelas .
kelas kami bukan nyer jenis yg besatu aty sgt .
ikut group ..
tulah masalahnye .
agypun dax2 ni mcm nk lak hulurkan sumbangn huhu
duit minyak pun nk claim alek ..
tuntasnyer kami sendiri kne pk kan cara terbaik tp tatau ape ..

EzaD SkyTecH said...

law cmTu sush ar... smue nk wat hal sndiri jer.. dowg nie tade perasaaN ker sggUp tgk mmbE sndiri sush.... same2 ar kte pk ea awk... moge2 de cdgn yG dpt heLp die......

inn said...

it just like my friend,rumah dia siap kena lelong lagi.
um,kadang-kadang kita sendiri tak mampu mahu menolong orang,cuma mendengar luahan hatinya cukup juga meringan kan bebannya,ohh yea.

kadang kala inn ada juga belanja kawan-kawan inn yang susah.dan ada juga yang inn tanyakan kaunselor.mungkin dari duit kutipan yang inn cari dari kawan-kawan,inn dapat bantu dia.

i think thats enough.

Igniz said...

sekolah lagi ke atau da ipt?
bkn ke stiap sekolah or institusi ada sedia satu jabatan utk kebajikan pelajar2? maybe u can bring forward this matter to the committee and bincang mcm mana nak bantu kwn u ni...like inn said, u can start with the counselor...
Gudlak ok..jgn stress2..if u sendiri tensyen2, camne nak tlg kwn?any problem, u can find me at youcannotreadthis.blogspot.com..i'll help whatever i can..slm berkenalan btw...smile:)

HuRuL_Aini said...

salam...
setuju dgn pendapat inn, bagi aku baik perkara ni dibawa ke kaunselor, ustazah & pkhem...minta tolong pkhem apply biasiswa utk kawan ni..koman2 rasanya baitulmal boleh tolong...aku x tau negeri korang ada biasiswa apa lagi, tp at least ada baitulmal kan...dulu aku pun sekolah depends ngan duit biasiswa...
selain dr tu, korang as kwn2 kena bg byk moral support kat dia...tu yg paling dia perlukan...nasihat dia untuk terus be strong, kuatkan diri utk fokus dgn study...kuatkan iman..
pasal pegi lawatan tu, kalau ada duit lebih tu boleh la tolong support dia, tapi kalau xde...nasihat dia supaya tahu keutamaan...nanti pegi jejalan bawa tangan kosong x best juga...baik utamakan makan minum...
pesan ngan kawan adik ni juga, kakak dulu pun susah juga time study...duit belanja study memang harap ngan biasiswa je...tapi jgn patahkan semangat untuk belajar, kena strong to move on...ujian & dugaan ini yang akan kuatkan kita...dan alhamdulillah, sekarang kakak dah lepasi masa susah tu & dah mula kerja sebagai design engineer...adik & kengkawan adik pun boleh juga...Allah dh berfirman, tak ada kepayahan yang x boleh kita hadapi..dia terima kesusuhan begini sebab Allah sayangkan dia & nak dia jadi kuat melalui ujian begini....dan ingat, sesungguhnya selepas kesusahan akan ada kesenangan, 2 kali Allah ulang dlm surah Al-Insyirah....
kakak doakan kawan adik ni terus kuatkan diri dalam hadapi masalah...

GuLe2sweet said...

thaknz sumer di ats komen2 yg bernas ..
sy amat2 menghargai bantuan dr kamu semua .
utk pengetahuan die dah cuba mintk biasiswa .. tp tk dapat sbb gaji ayah die hampir2 mencecah RM3000 .. memg lah tk dpt biasiswa sbb biasiswa kt sek nk gaji ayah yg bwh RM1000 .
Sy pun tatau mana p duit ayah die lg 2000 ??
Die ckp byk tolak hutang ..
Tp yg penting die memg tk dew duit .
sekarang ni ape yg die mampu buat , die jual askem .. itu pun duit dr jualan askem die ayah die mintk buat wet minyak moto dan beli beras smlm. hurmm ..
Sy akn terus bg semangat pd die .. dlm masa yg sama sy akn cuba tlg die sedaya mungkin .
Jika ada ape2 cadangn .. sila usulkn kpd sy . sy akn pertimbangkn bersama rakan2 yg len .
TQ all ..

::dazzLaila:: said...

itu pun duit dr jualan askem die ayah die mintk buat wet minyak moto dan beli beras smlm. hurmm ..



yg ni wat aku pikir byk kali nih..
gaji 3000 tp idup ssh..
banyak utang.


klu nk bandingkan bapak aku gaji bawah 1000 anak 7 org..
7-7 ank2 blajo ngan sempurna.
sorang pon xdpt biasiswa.
kami idop takde la senang.
tp alhamdulillah xde susah sgt
sederhana

zuLL said...

kawan yang baik ialah kawan yang sehidup semati selapat sekenyang. Itu je ayat yg power mampu ku hulurkan

FARIE said...

3000 xckp?
owg laen gaji bwh dr tu pn leh tanggung ank sampai 7 8 owg..
haish!!
cmni la, cam aku zmn skolah dlu, pakat ngan kwn2 wat bisnes.. modal tong2.. profit bg kt kwn yg ssh.. tp kalo x cukup nk pusing modal.. maybe 50% jer sedekah kt kwn.. wat bisnes simple2 jer..

-eni- said...

erk.. kalo da cakap gaji 3000 xckp mmg xtau nak ckp pe...
hutang ape yg banyak sangat tuh?
takkan la tiap2 bulan rm 2000 kena wat bayar hutang....
ayah die neh yg kite kena bagi kaunseling...
biar jimat2 sket...
gaji da 3000 tapi still nak kena gune duit anak nak isi minyak...
mmg sangat xpatut...
kalo da camni nye tinggi gaji...
mmg la susah org len nak tolong...

GuLe2sweet said...

Thankz to all memberz .
Ape yg leh sy katakan .. ayh n ibu die memg tk tahu berjimat . Sekarang bkn sy n kwn2 nk bantu ayh n ibu die , tp sy n kwn2 nk bantu die ..
Kami tk mampu nk buat pape sedangkn die sendiri tk boleh nk bersuara ape tah lg kami ?
Ape yg berlaku pd keluarga die , ke mana ayh die bawa duit yg len tu bukan urusan kami utk amex tahu .. Tp bile tgk kwn susah kami rs tk sampai hati wlaupun pd hakikatnya memg kami tunding jari ke arah ibu bapa die 100% !
Ape yg kami cube buat sknk adalah berikhtiar cara mana utk kami nk dptkn duit utk die .
Sekali lg sy tegaskan , tujuan sy post entry ni bukan niat utk menjaja cerita kwn sy , tetapi utk meminta pandangn yg bernas drpd anda semua.
Law ade pape cdgn lg sila utarakan kpd sy .
TQ .

Yuna@Fah said...

cuba bawak perkara ni ke guru kelas awk, sy yakin guru kelas pasti akan ada caranya sendiri, samaada bawa ke bhg kebajikan pelajar ataupun membuat kutipan derma dan sebagainya...sy doakan kawan awk tu tabah menghadapi ujian hidup ini, dan yakinlah, sesungguhnya selepas kesusahan akan ada kesenangan, insyaAllah..good luck..

♥ Cik Ca said...

dear... gaji 3000 tak cukup??
erm cm pelik lOr...
my mOm n dad pon dulu..
keje klu gaji cm tu gaks..
tp alhamdulillah my sibling sume cukup
pakai minum.... cik ca pon alhamdullillah..
dpt gaks msk ipta...
ermmm... parent die kene jimat sikit la.,..
byk persOalan diminda...
dorg duduk kOndo pe.. byr mOnthly 1000..
erm pkai kete hOnda ke.. toyota ke...
ermmmmm klu tak mampu kene uat cara tak mampu..
ukur baju dibdn sendiri kan...
i think kamo0 ptt nasihat..
ckp kat die kene pdai survive..
or adik2 die akn terbiar nti..
plus.. die kene sbr n tabah...
cik ca ade kes cm ni org dpn uma cik ca.
plus smlm br taw air n letrik die kne cut..
lg terOk dear.. huhuhuhu..
tp apa yg kami mampu buat...
hanya melihat.. sbb da terlalu byk pertOlongan diberi..
smpi kan nk harapkan org je...
laki tak de respOnsbility....

hakim said...

cian lak dgr cete ni yer?susah gk nk tlg klu semua cm2..cm bak kata ezad la kumpul duit dlm satu kelas..klu bertiga mmg xdpt nk tlg la..klu ramai tu kre x membeban sgt kn?so dh byk cara member2 bg..dh tau cara mana nk pki?

.kakijalan. said...

saya pendapat mungkin ayah die tak pandai nak uruskan duit die. nak bahagikan ikut yang mana penting dulu. gaji rm3000 sepatutnya lebih daripada cukup kalau pandai nak menguruskan kewangannya.

lagi satu setiap rezeki yang kita dapat kita kena bersyukur. kalau kita bersyukur rezeki kita akan lebih diberkati. jangan terlalu tamak dan pentingkan diri. lebih-lebih pada zaman ekonomi tak menentu ni.

LiLacFlA said...

salam...

nad rasa masalah dia ni, susah nak dibantu.

sebab ayah dia actually mampu, 3000 tu gaji besar tu.
kalau di kg ni sebulan 600 makan pakai pun alhamdulillah cukup anak beranak. tapi sesakla bila nak beli buku,
nad bukan dr family yg susah. cuma hidup pernah rasa dua-dua.
siannya dia sebab ayah dia yg x berapa handal urus bab2 dwet ni.
sebab kalau nak mintak bantuan tobat x dapat.
susah kwan gule2 ni susah yg dicari,
so kalau nak mntak tolong orang maybe liat skit org nak kasik.
laenlah kalau dia btul2 susah kan? cam bapak dia sket x ley keje, or x da kelulusan nak keja besar....

kawan gule2 tu, kalau dia pandai blaja, blaja bebetul so nanti dapat biasiswa. x harapkan dwet mak ayah lagi. dan buleh bantu family cam kwn2 nad buat.
kalau dia pandai meniaga, meniagala. siannya bila duit tu pun ayah dia mintak.
kalaulah ayah dia guna dwet tu ngn cara yg x betul, suruh dia mntak nasihat orang sedara dia ke, ketua kampung ke.

as a kawan, susah nak tolong. takkan nak kasi dia duit beras ari2 kan? dia kena survive sendri. nak mintak derma, dia bukan fakir miskin. if anything terdesak, cam nak beli buku, ke apa, buleh gtau cikgu mnetau ada buku lama. soh a dia tanam sayo kat umah dia (nad buat ni dulu) so makan tu sayo dah free. sep sket dwet. if kontang sangat, buatla sup sayo kan?

nice ada kawan cam gule2 yang caring ni.
kem salam dia. klu nak baju ke, buku ke, gitau nadz k. nanti nadz crikan. ley pos ke dia